Portfolio

Hieronder vind je een selectie van de producten die ik heb gemaakt.

Van boven naar beneden zijn dit:
[Ik ben op dit moment bezig met het bijwerken van mijn portfolio.]

 

IMG_2655 2.jpg

C2W, vakblad voor chemie en life sciences

Van februari tot oktober 2019 werkte ik als vakredacteur bij C2W. Ik schreef nieuwsberichten voor de site, artikelen voor het blad, hield social media bij en zorgde er maandelijks voor dat het blad online leesbaar is. Via [deze link] vind je een verzameling van alle artikelen in PDF. Alle artikelen zijn ook te vinden via c2w.nl.

Enkele voorbeelden:
Razendsnelle miniatuurchemie (achtergrond), Periodieke periode (achtergrond), (Over)leven dankzij groene smurrie (boekrecensie), PhD-beurzenprogramma, een stap terug? (opinie), Technisch koken (carrièreportret), Goud zoeken op straat (media), Malariamugmysterie ontrafeld (nieuws).


IMG_5481 kopie.jpg

Wetenschappelijk kindertijdschrift Zo zit dat

Tijdens de eerste helft van 2018 was ik stagiair op de redactie van Zo Zit Dat, een wetenschappelijk tijdschrift voor kinderen van 8 - 12 jaar. Mijn artikelen zijn te lezen in de nummers 5 t/m 11 uit 2018. Binnenkort kun je hier een aantal artikelen bekijken.


Wetenschap woensdag, NPO Radio 3fm

In het voorjaar van 2018 was ik wekelijks op 3fm te horen in de avondshow van Sander Hoogendoorn. Tijdens Wetenschap Woensdag vertelde ik over het wetenschappelijke fenomeen dat mij die week bezighield. De fragmenten zijn helaas niet meer terug te luister, maar dit zijn enkele onderwerpen die aan bod kwamen:

Schermafbeelding 2018-09-07 om 18.25.40.png

Fluitende vogeltjes gezellig? Het zijn boze seksueel gefrustreerde mannetjes!

De bijenquiz. Waar of niet waar: een bij moet 4000 bloemen bezoeken om één theelepel honing te maken?

In juni was het bloedheet in Nederland. Welke afkoeltips werken nu écht?

Aristoteles beweerde dat onweer ontstaat omdat de wolken botsen. Niet waar!


Thin films as a form of administering drugs: a sneak peek in the lab

Deze video maakte ik met een klein team voor een studieopdracht. Ik presenteer de video en heb alle beelden gemonteerd.

De video gaat over thin films als manier om geneesmiddelen toe te dienen. Tijdens mijn master farmacie deed ik onderzoek naar onder andere deze thin films.


I'm a girl, so i can't do science

IMG_7296.JPG

Gender-science stereotypes first arise during childhood, so let’s start debunking them during childhood too

Hoeveel Nederlandse vrouwen hebben ooit een Nobelprijs in ontvangst genomen, denk je? Wist je dat 67% van Europeanen denkt dat vrouwen de skills niet hebben om wetenschapper te zijn? En wist je dat Nederland het hoogste scoort als het gaat om gender-science stereotypes?

Met een vleugje persoonlijkheid, humor en wetenschappelijke feiten vertel ik in dit essay over genderongelijkheid binnen STEM* en stereotype wetenschappers in de media. Ik schreef dit essay in het voorjaar van 2017.

*STEM = science, technology, engineering, mathematics


PhD proposal

rugr_logoen_rood_rgb.jpg

In juli 2018 solliciteerde ik naar een PhD-plek in science education aan de faculteit Science & Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. Er solliciteerden 230 mensen en ik haalde de 3e plek. 

Hieronder volgen de titel en de samenvatting van het onderzoeksvoorstel dat ik schreef. Klik op "downloaden" om het hele onderzoeksvoorstel te lezen. 

'Science is (not) for me.' 
Finding ways to encourage Dutch children from minority backgrounds in their identification with science

Abstract:

Current research in the Netherlands on diversity in STEM (science, technology, engineering, mathematics) and projects that aim to diversify STEM are mainly focused on girls/women as a demographic group. Girls and children from ethnic minority backgrounds and/or lower socioeconomic status tend to steer away from STEM. This is a problem, because there is a demand for professionals in STEM, the Netherlands is moving towards a cultural heterogeneous society and racial and gender disparities in STEM are pressing concerns. These circumstances form both an economical problem and are a matter of social equality and inclusivity. Therefore, an intersectional approach to Dutch research and projects on diversity in STEM is urgently required. In this research proposal, I shall explain how my research will draw on a diverse landscape of studies on intersectionality, science-identity, and the potential influence of media. I shall combine documentary research, interviews and survey questionnaires to develop a new media-based project to eventually find ways in which we can encourage 13- to 16-year-old children from minority backgrounds in the Netherlands to actively identify with science.


Luisterverhaal: Hoe de nanoauto het leven van meneer sjaak redt 

Een paar jaar geleden ontving Ben Feringa een Nobelprijs voor zijn nanocar. De nanocar is een bijzonder molecuul met individueel bewegende onderdelen. Met een beetje fantasie lijkt het molecuul te kunnen "rijden". 

Wanneer men spreekt over de nanocar van Ben Feringa, gaat het ook al gauw over de mogelijke toepassingen. Je hoort dan bijvoorbeeld: ‘In de toekomst zullen kleine wagentjes door ons lichaam rijden om de medicatie op zijn plek te brengen.' Het klinkt nog erg futuristisch, maar wie weet vinden we het in de toekomst doodgewoon.

Dit luisterverhaal gaat over zo’n futuristisch nanoautootje, een ambulance welteverstaan. Zo krijg je alvast een idee hoe het er in de toekomst (mogelijk) aan toe zal gaan!

Ik maakte dit luisterverhaal samen met Nina Dieters tijdens een studieopdracht waarin we onder hoge tijdsdruk een volledig product moesten afleveren.


Radioshow perestrojka op oog radio

Deze radiouitzendingen hebben weinig met wetenschap te maken. Toch deel ik ze graag, want ik vind zowel muziek als radio maken twee van de leukste dingen die er zijn. In de nabije toekomst wil ik absoluut vaker radio maken.

In 2017 werkte ik bij kunst- en wetenschapsprogramma Glasnost op OOG Radio. Ik presenteerde in die periode twee keer het randprogramma Perestrojka. Deze uitzendingen kun je hier terugluisteren. 

Aflevering 11 presenteerde ik met Willem Goedhart en gaat over albumpareltjes die je normaal nooit op de radio hoort.

In aflevering 12 nemen Chris van der Ploeg en ik een duik in onze jeugd. Door ons leeftijdsverschil leverde dat een interessante mix op.